Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Προτάσεις για την ανεργία στην Ξανθη

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΑΙΦΟΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ









Η ανεργία σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Θράκη είναι από τις περιοχές της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων (περίπου 30%)!
Ο νομός Ξάνθης άρχισε πριν την κρίση να αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό –με την μεταφορά πολλών επιχειρήσεων σε χώρες της Βαλκανικής ενδοχώρας και με κλείσιμο εργοστασίων. Μετά το 2010, που η χώρα εισέρχεται σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους –οικονομικής και όχι μόνον- κρίσης της σύγχρονης ιστορίας της, το πρόβλημα της ανεργίας γίνεται πλέον αισθητό από κάθε νοικοκυριό!
Η προσπάθεια της πολιτείας να μειώσει και να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα με ημίμετρα, όπως το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, δεν σταματά τον «κατήφορο».
Ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει στον τομέα αυτό η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί βέβαια να είναι άμεσος, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας- πρωτογενώς ως εργοδότης, ούτε άλλωστε είναι αυτό το ζητούμενο- μπορεί όμως να συμβάλλει έμμεσα και αποτελεσματικά… Πως; Υποστηρίζοντας την μικρομεσαία επιχείρηση, με δομές και υποδομές και αξιοποιώντας τους πόρους από το ΕΣΠΑ. Με τη δημιουργία ευέλικτων σχημάτων που θα παρέχουν τεχνογνωσία και διασύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης με πληροφόρηση και εκπαίδευση- κατάρτιση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η προώθηση του παραγόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας με το καταναλωτικό κοινό, εντός και εκτός συνόρων.
Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα της ανεργίας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι απλό και εύκολο στη λύση του. Ούτε υπάρχουν λύσεις μαγικές. Όμως σε μια περιοχή –όπως αρκετές φορές επισημάναμε- με αυξημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος και της ενέργειας δεν δικαιολογείται η αυτοδιοίκηση –και των δύο βαθμών- να παραμένει άπραγη!




Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ : Πρωτογενής Τομέας








 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ:ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡAΙΦΟΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ




Στον πρωτογενή τομέα της ανάπτυξης (γεωργία και κτηνοτροφία)- μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη»- οι Περιφέρειες αποτελούν το βασικό πυλώνα του ετήσιου και πολυετούς αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σε αυτήν έχει μεταβιβασθεί ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων, που ασκούσαν προηγουμένως, τόσο οι κρατικές Περιφέρειες, όσο και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Μεταξύ άλλων, οι Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εκπόνηση, υλοποίηση και αξιολόγηση σχεδίων προγραμμάτων και μέτρων ανάπτυξης, το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την υλοποίηση των έργων υποδομής, την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων σε προγράμματα γεωργίας και κτηνοτροφίας, την προστασία και ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και την καλύτερη οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σημαντική, επίσης, είναι και η απονομή της αρμοδιότητας εποπτείας επί των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.).
Επίσης, ασκούν αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες στη διοίκηση, στη διαχείριση και εκμετάλλευση της ιχθυοτροφίας.
Η ΠΑΜ-Θ είναι μια περιφέρεια κατ εξοχήν αγροτική. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει –στην παρούσα κατάσταση που διανύει η χώρα- συγκριτικό πλεονέκτημα. Ειδικά στο νομό Ξάνθης, αν συνδυασθεί η γεωργία με την ύπαρξη σημαντικών γεωθερμικών πεδίων (σε Ποταμιά, Εράσμιο και Θέρμες). Ακόμη στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης και στο Δήμο Μύκης, οι δυνατότητες για περεταίρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, κυρίως μικρών ζώων, είναι μεγάλες. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να πειστούν οι νέοι να ασχοληθούν με ανάλογες δραστηριότητες είναι η ύπαρξη κινήτρων-όχι απαραίτητα με τη μορφή επιδοτήσεων- που θα τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Τέτοια κίνητρα θα μπορούσαν να είναι: ειδική μειωμένη φορολογία τα πρώτα έτη της επένδυσης, αναδασμός-όπου απαιτείται- και σε συνεργασία με τους Δήμους, οριοθέτηση των βοσκοτόπων. Υπηρεσίες Γεωπόνων και κτηνιάτρων, κοντά στον γεωργό και τον κτηνοτρόφο και δημιουργία φορέων προώθησης των προϊόντων-κυρίως των μη παραδοσιακών- που θα λειτουργούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.
Στον τομέα της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας, το δέλτα του Νέστου και η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη. Και στον τομέα αυτό θα πρέπει να δοθούν ανάλογα κίνητρα και να σχεδιαστούν ενισχυτικά έργα υποδομής.
Όλα αυτά προϋποθέτουν και κατάρτιση και εκπαίδευση αυτών που θα ασχοληθούν ή θα εργαστούν σε ανάλογες θέσεις.
Παράληψη θα ήταν να μην συνδέσει κανείς τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης με ήπιες μορφές τουρισμού! Ο συνδυασμός αυτών στην ορεινή ζώνη του νομού μας, αλλά και στις παράκτιες περιοχές, μπορεί να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα στις οικογένειες των αγροτοκτηνοτρόφων και να συγκρατήσει νέους ανθρώπους στα χωριά τους και ειδικότερα στην περιοχή της Σταυρούπολης, που σύμφωνα με την απογραφή του 2011, παρουσίασε την τελευταία δεκαετία, μείωση πληθυσμού που φτάνει περίπου στο 35%!






Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Συνέντευξη τύπου υποψήφιας ευρωβουλευτού Δημ.Αρ. Ελένης Καρατζόλα










ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

στο Ξενοδοχείο ΟΡΦΕΑΣ

στις 7.30 μ.μ.

θα δώσει συνέντευξη τύπου

η υποψήφια ευρωβουλευτής

της Δημοκρατικής Αριστεράς

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΤΖΟΛΑ

Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και 

πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.



Παρακαλούναι οι εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε. να παρευρίσκονται.


Ν.Ε. Δημ.Αρ. Ξάνθης

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ









·        Προοπτικές ανάπτυξης
Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν προοπτικές εξόδου από την κρίση. Ο φυσικός πλούτος, η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα, μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να αποτελέσει ο νομός πόλο έλξης τουριστών από τη Βαλκανική ενδοχώρα και όχι μόνον…
·        Καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού
Ο νομός Ξάνθης παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πληθυσμιακή σύνθεση. Η διαφορετικότητα των πληθυσμιακών ομάδων όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε αρνητικά για την κοινωνική συνοχή και τις ίσες ευκαιρίες… Είναι ώρα να αξιοποιήσουμε τη διαφορετικότητα προς όφελος των ασθενεστέρων ομάδων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό (Ρομά, Παλιννοστούντες, Μουσουλμάνοι…) και την ανεργία.  Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που δίνει η Ε.Ε., αλλά και άλλα εθνικά προγράμματα, πρέπει να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίες, σταθερές και καλά αμειβόμενες.
·        Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς
Νέστος, Ροδόπη, Βιστωνίδα, συνθέτουν ένα υψηλού κάλλους και ενδιαφέροντος φυσικό περιβάλλον. Τον φυσικό αυτό πλούτο καλούμαστε να αναδείξουμε, αλλά με μέτρα και υποδομές που θα διασφαλίσουν την αειφορία και την ανάπτυξη! Η Συνθήκη Ραμσάρ θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως εργαλείο ανάπτυξης και όχι ως εχθρός για επενδυτικές δραστηριότητες!
Η πολιτιστική κληρονομιά της Ξάνθης, αλλά και παραδοσιακών οικισμών στην ορεινή ζώνη, συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα δομημένο χώρο, που πρέπει να προβληθεί ανάλογα και να αποτελέσει μία από τις τρείς συνιστώσες (μαζί με το φυσικό πλούτο και την πληθυσμιακή σύνθεση) που θα ανάγουν τον νομό μας σε τουριστικό προορισμό για εγχώριους και Ευρωπαίους επισκέπτες.   
·        Συνέργια και συμπληρωματικότητα έργων και παρεμβάσεων με τον Α βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένα σημαντικό ελάττωμα της ελληνικής οικονομίας, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να γίνονται έργα και δράσεις είτε με αλληλοεπικάλυψη είτε χωρίς συνέργια και συμπληρωματικότητα. Ο νομός έχει ανάγκη από συνολικό σχεδιασμό και αυτό για να γίνει απαιτεί συνεργασία Δήμων και Περιφερειακής Ενότητας. Έτσι θα επιτευχθεί οικονομία πόρων και βιωσιμότητα έργων και υποδομών.   
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  ΞΑΝΘΗΣ

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές Α.Μ.Θ. "ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"





ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ


1) ΧρύσαΔαλακούρα    Νοσηλεύτρια-Ιδιωτική υπάλληλος

2) Ευαγγελίδης Σίμος   Συνταξιούχος Δημ. Υπάλληλος                        (Πολιτικός      Μηχανικός)

3) Ιμπραχήμ Χασάν       Τουριστικός Πράκτορας

4) Κρεωνά Ελένη            Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

5) Ντεούδη Μαρία        Αρχαιολόγος

6) Οικονομίδης Ρωμανός   Φοιτητής Πολυτεχνικής Σχολής                  Ξάνθης

7) Σιαμπάνογλου   Χατιτζέ  Ιδιωτική Υπάλληλος

8) Σταμουλάς Κώστας   Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

9) Σχινίτη Χριστίνα         Ελεύθερη Επαγγελματίας

10) Τεφήκογλου Αδνάν   Αρχιτέκτων Μηχανικός

11) Χουσεΐν Ογλού Χαλήτ   Άνεργος

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Παρουσίαση προγράμματος




Την ΤΕΤΑΡΤΗ  16 Απριλίου 2014

στο Ξενοδοχείο ΟΡΦΕΑΣ

και ώρα 8 μ.μ.

θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

παρουσία 

του υποψήφιου Περιφερειάρχη 
ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΑΪΦΟΡΟΥ

και του υπ. αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗ


Παρακαλούμε για την παρουσία των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε της Ξάνθης

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Φώτης Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις.

Ένα μήνυμα στην Ευρώπη για την αλλαγή των πολιτικών, θα πρέπει να αποτελέσουν οι Ευρεκλογές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη που βρέθηκε στην Ξάνθη και παραχώρησε Συνέντευξή Τύπου  το πρωί της Παρασκευής. Συνοδευόμενος από την ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφια με το σχήμα “Δημοκρατική Αριστερά- Προοδευτική Συνεργασία”  Μαριλένα Κοππά και την υποψήφια από τη Θράκη Σοφία Ανδρεοπούλου αναφέρθηκε στους στοχους της ΔΗΜΑΡ και την κατάσταση στη χώρα.
Kouvelis xanthi
Κάνοντας λόγο για ανάγκη  αλλαγής των συσχετισμών επέκρινε τη σκληρή πολιτική λιτότητας που πλήττει τη χώρα. «Αν δεν αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος και δεν υπάρξει αναπτυξιακή έκρηξη η χώρα δεν θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την αύξηση της απασχόλησης», είπε και έκανε λόγο για πολιτικές βαθύματα συντηρητικές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα στάση της. «Δεν χρειάζονται θριαμβολογίες για την έξοδο στις αγορές» είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που ανέφερε ότι το επιτόκιο θα είναι υψηλό και σε κάθε περίπτωση η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει έξοδο από την Κρίση. «Η έξοδος αυτή θα είναι υπό επιτήρηση των ίδιων των αγορών» είπε και ανέφερε ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει την έξοδο που προήλθε από αιματηρές θυσίες: «Δεν σημαίνει ανάπτυξη και δεν σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους, το οποιο σε σχέση με το ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2010″ σημείωσε.
Για τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, το κόμμα του θα επιχειρήσει να τις διαψεύσει, παρότι τις συμβουλεύεται ως φωτογραφίας της στιγμής. Απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο η ΔΗΜΑΡ  »πληρώνει» τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάθεται στα «βολικά» έδρανα της αντιπολίτευσης από τον Ιούνιο του 2012 αλλά δεν θα ήταν μια υπεύθυνη στάση. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον τρόπο  που σχηματίστηκε η «Ελιά» λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ, δεν θα μπορούσε να είναι σε ένα σχήμα υπό το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, ο οποίο στηρίζει τη σκληρή κυβερνητική πολιτική.
Σε ότι αφορά στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει συνεργατικά σχήματα που καθορίζονται από το προοδευτικό τους πρόγραμμα και την αξιοπιστία των προσώπων. Τέλος, αναφορικά με τις Περιφερειακές Εκλογές ανέφερε ότι είναι κρίσιμες οι επιλογές γιατί οι περιφερειακές αρχές θα διαχειριστούν το νέο ΕΣΠΑ και θα πρέπει να προσδώσουν αναπτυξιακή τροχιά, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια ΑΜΘ, είπε παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ για την Περιφέρεια.
Ιδιαίτερη αναφορα έκανε για το θέμα της συνεργασίας στο Δήμο Ξάνθης με το Χρήστο Πούλιο. «Το πλαίσιο αυτό αφορά στη συνεργασία ενεργών πολιτών με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρόσωπα που έχουν βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία. Αυτό το αυτοδιοικητικό σχήμα έχει εξαιρετικές προοπτικές να καταγράψει ένα σημαντικό αποτέλεσμα», εκτίμησε ο Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξη, στην οποία παραβρέθηκε και ο Χρήστος Πούλιος καθώς και άλλα στελέχη του συνδυασμού του.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Πρόγραμμα επίσκεψης Φώτη Κουβέλη, Προέδρου της Δημ.Αρ., στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης







Πρόγραμμα περιοδείας Φώτη Κουβέλη και της Ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά.

Πέμπτη    10/4/2014        Δράμα - Καβάλα

Δράμα
11.00 πμ Επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο
11.30 πμ Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο
12.30 μμ Επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας και συνάντηση με τους εργαζομένους
Καβάλα
19.00  Συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Galaxy
20.00 Συνάντηση - συζήτηση με μέλη και φίλους της ΔΗΜΑΡ

Παρασκευή 11/4/2014 Ξάνθη Κομοτηνή 
Ξάνθη

11.00 πμ Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Δημόκριτος 

14.00 Ομιλία στην πλατεία του χωριού Κένταυρος 

Κομοτηνή 
19.00 Συνέντευξη Τύπου  στο ξενοδοχείο  Chris & Eve

Σάββατο Αλεξανδρούπολη
09.45 πμ Επίσκεψη στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης 
10.00 πμ Σύσκεψη με τους φορείς της πόλης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
11.30 πμ Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου 



Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Ξάνθης να παρευρίσκονται την Παρασκευή  11 Απριλίου 2014 στο Ξενοδοχείο Δημόκριτος , στις 11 π.μ. για την συνέντευξη του Φ.Κουβέλη.

Ν.Ε. Ξάνθης
Δημ.Αρ.

Ο παρά φύσιν δικομματισμός


του Γιώργου Σιακαντάρη

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφιβάλλει μετά και την

«αποκάλυψη» Μπαλτάκου ότι όχι μόνο κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας που το λένε και πολιτικό-κομματικό σύστημα, αλλά ότι με τη συνέχιση αυτού του συστήματος, ακόμη και αν βγούμε στις αγορές, αυτή θα είναι μια όαση της φαντασίας στην έρημο.

Η συζήτηση του Μπαλτάκου με τον Κασιδιάρη δείχνει τις κρυφές διαδρομές που συνδέουν τη ΝΔ με την ξενοφοβία και το νεοναζιστικό κόμμα. Το δε υβρεολόγιο του κατά του Πρωθυπουργού, του ανθρώπου που τον διόρισε στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, όπως και οι κατά καιρούς δηλώσεις του άλλου «εθνικιστή» της ΝΔ του Φαήλου Κρανιδιώτη, αποδεικνύουν και την απευθείας σχέση τους όχι μόνο με την Ακροδεξιά, αλλά και με το «κόμμα της αγένειας». Ο γεμάτος με θρησκευτικές εικόνες τοίχος στο γραφείο του κυρίου Μπαλτάκου, σε συνδυασμό με τις ανεπίτρεπτες ύβρεις, δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας. Δεν αξίζει αυτός ο τόπος τέτοιους πολιτικό σύστημα.

Ένα σύστημα που δείχνει καθημερινά ότι δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει στο ερώτημα ποιο πρέπει να είναι το μελλοντικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Σε κάθε σύγχρονη Δημοκρατία δυο είναι οι γενικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν το μέλλον του εκάστοτε παραγωγικού μοντέλου. Η μια αφορά τη συγκρότηση ενός δεξιού και κεντροδεξιού πόλου σύμφωνα με τον οποίο η ελεύθερη αγορά από μόνη της οδηγεί στην ανάπτυξη, ενώ το υπερφορτωμένο κράτος μόνο καταπιέζει. Γι’ αυτήν την αντίληψη η ανάπτυξη έρχεται από το μικρότερο κράτος και την απαλλαγή του επιχειρηματικού χώρου από την υψηλή φορολογία και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές. Η δεύτερη αφορά τη σοσιαλδημοκρατική αφήγηση σύμφωνα με την οποία η δημιουργία ενός ισχυρού κράτους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επενδυτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, περισσότερα έσοδα, αναδιανομή και λιγότερες ανισότητες.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι σήμερα στο πολιτικό μας σύστημα φαίνεται να διαμορφώνεται όχι τόσο ένας μικρότερος, αλλά ένας παρά φύση δικομματισμός. Αυτός δεν διευκολύνει να επικεντρωθεί η συζήτηση σ’ αυτές τις δυο μεγάλες προτάσεις, οι οποίες δείχνουν και τη διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Η πρώτη πλευρά του προαναφερθέντος παρά φύσιν δικομματισμού αφορά το γεγονός ότι ενώ η χώρα έχει ανάγκη μιας Δεξιάς Παράταξης, η οποία θα μπορεί να κάνει συμμαχίες στρατηγικής σημασίας με το Φιλελεύθερο Κέντρο, αυτή έχει αφύσικους «συμμάχους» είτε προς τους θαυμαστές της Ρωμιοσύνης του Κασιδιάρη, είτε στρατηγική συνεργασία με τμήμα της Κεντροαριστεράς.

Ποτέ δεν ήταν πιο επιτακτική από όσο σήμερα, μετά και την αποκάλυψη Μπαλτάκου η δημιουργία ενός Φιλελεύθερου Κέντρου (εντός ή και εκτός της ΝΔ) ως φυσικού συμμάχου της Δεξιάς. Το Φιλελεύθερο Κέντρο αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης Κεντροδεξιάς. Όσοι το εντάσσουν στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς μάλλον βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση για το τι εκφράζει κάθε μια από αυτές τις δυο έννοιες. Ας ρωτήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη να τους εξηγήσει τις διαφορές.

Η άλλη πλευρά του παρά φύσιν δικομματισμού είναι ότι έχουμε μια πρωτίστως λαϊκίστικη, πολωτική και εξίσου αγενή σε πολλές περιπτώσεις Αριστερά, όπως αυτή εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έχει συμμάχους, παρά μόνο στο χώρο της Ακροδεξιάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων (που κάτι θα έχουν καταλάβει όσοι την αποκαλούν «ψεκασμένη». Η «κεντροαριστερή» Ελιά, επίσης έχει ανοικτό μέτωπο μόνο κατά της Αριστεράς.

Για να εξορθολογιστεί το πολιτικό μας σύστημα, εκτός από την πολιτική λειτουργία ενός Φιλελεύθερου Κέντρου, χρειάζεται να δημιουργηθεί και ένας ισχυρός σοσιαλδημοκρατικός πόλος ως στρατηγικός σύμμαχος αριστερών προτάσεων διακυβέρνησης. Αυτός ο πόλος δεν έχει ανάγκη το Φιλελεύθερο Κέντρο, χρειάζεται όμως να «βυθιστεί» στις αξίες του Φιλελευθερισμού. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να ενισχυθούν ιδεολογικά και εκλογικά οι ιδέες και οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς, (εν πολλοίς εκφράζονται στον χώρο της ΔΗΜΑΡ. Με την προϋπόθεση όμως ότι αυτές οι αξίες θα δέσουν και με συγκεκριμένη πρόταση εξουσίας για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το Ποτάμι δεν αποτελεί την απάντηση σ’ αυτόν τον παρά φύσιν δικομματισμό. Όχι βεβαίως γιατί είναι προϊόν διαπλοκής, αλλά γιατί είναι προϊόν ενός αντιπολιτικού πνεύματος, που όπως πολύ πολιτικά δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης γεννιέται «από την κρίση εμπιστοσύνης» προς τα κόμματα και την πολιτική.
Ο Γιώργος Σιακαντάρης είναι κοινωνιολόγος, συγγραφέας, μέλος της συντακτικής επιτροπής της Μεταρρύθμισης

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Το ψηφοδέλτιο της Δημ.Αρ.-Προοδευτική Συνεργασία για τις ευρωεκλογές






Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε ομόφωνα η στρατηγική του κόμματος, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, τα βασικά σημεία της εκλογικής καμπάνιας και το ευροψηφοδέλτιο του σχήματος «Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία».
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, επεσήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει μεταβάλει τη θέση της για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επανακτήσει τη δυναμική της και αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου τόνισε ότι δεν τελειώνουν μέχρι τη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά θα συνεχιστούν. «Δεν γίνεται να είναι απολιτικός πρέπει να έχει προοδευτικό περιεχόμενο» επανέλαβε.
Εξηγώντας στα μέλη της ΚΕ γιατί δήλωσε, από τη Θεσσαλονίκη, πριν συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Κουβέλης είπε ότι σχεδόν όλες ρυθμίσεις, πλήν 2-3, είχαν συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή και σε εσωκομματικές συσκέψεις και είχαν διατυπωθεί δημόσια οι θέσεις του κόμματος.
Κάλεσε δε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να δώσουν ομόθυμα τη μάχη των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, εκτιμώντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα. «Όλοι κρεμόμαστε από ένα κλαδί, κάποιες φορές διαφορετικό, μα ανήκουν στο ίδιο δένδρο. Αν δεν πάει καλά θα τσακιστούμε όλοι» κατέληξε.
Η ΚΕ ενέκρινε τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, που θα παρουσιαστεί επίσημα τη άλλη Κυριακή,13 Απριλίου, και έχει ως εξής:
ΟΙ 40 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ:
1. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
2. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
3. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
4. ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ – ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ
5. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
6. ΒΑΡΔΑΚΑΣ ΣΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ
7. ΒΙΤΑΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΛΕΙΑ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
8. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
9. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
10. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΜΑΚΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ – ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
11. ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΦΑΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
12. ΔΑΒΒΕΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
13. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
14. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ
15. ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ε.Ρ.Τ.
16. ΚΑΡΑΤΖΟΛΑ ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
17. ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
18. ΚΟΛΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
19. ΚΟΠΠΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
20. ΚΟΣΣΥΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΡΥΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
21. ΚΩΛΛΕΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
22. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
23. ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
24. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
25. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ε.α. – ΝΟΜΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
26. ΜΕΛΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
27. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
28. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΝΝΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ
29. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
30. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
31. ΣΑΒΒΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
32. ΣΙΑΚΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
33. ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
34. ΤΣΑΡΤΑΣ ΠΑΡΙΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
35. ΤΣΙΚΑΡΔΑΝΗ ΝΤΟΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
36. ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
37. ΦΩΤΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
38. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
39. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΝΤΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Συνδυασμός "Γνώση και Συνεργασία"



ΔΗΜΑΡ: Ανακοίνωσε Υπ. Αντιπεριφερειάρχες ο Β. Τραϊφορος 

28 Μαρτίου 2014


Τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες για το συνδυασμό «Γνώση και συνεργασία» παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής η ΔΗΜΑΡ
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο γιατρός Βασίλης Τραϊφόρος από την Καβάλα. Υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες είναι οι εξής:
Ξάνθης: Χρήστος Γκαρμπούνης
Ροδόπης: Αλέξανδρος Τσίγκας
Έβρου: Δημήτρης Πετρίδης
Καβάλα: Τσουμπάκης Νίκος
Δράμας: Κώστας Αβδραμίδης




ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜ-Θ


 «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, έχουμε πάθος να υπηρετήσουμε τις τοπικές κοινωνίες» 28.03.2014 Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Βασίλης Τραϊφόρος, ανακοίνωσε τους υπ. αντιπεριφερειάρχες στην ΑΜΘ, στη Ροδόπη κατεβαίνει ο καθηγητής ΔΠΘ Αλέξανδρος Τσίγκας Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Τραϊφόρος με τους πέντε υπ. αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία για την ΑΜ-Θ» Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά καταξιωμένοι στον επαγγελματικό μας χώρο, με αγάπη για την περιοχή μας και πάθος για να υπηρετήσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Με τα λόγια αυτά έγινε η παρουσίαση του υποψήφιου περιφερειάρχη και των πέντε υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών του συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία» για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Μαρτίου σε ξενοδοχείο στην Κομοτηνή, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Βασίλης Τραϊφόρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία για την ΑΜ-Θ» παρουσίασε τους υπ. αντιπεριφερειάρχες των 5 περιφερειακών ενοτήτων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Ο συνδυασμός όπως είναι γνωστό στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης είναι ο Αλέξανδρος Τσίγκας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου είναι ο Δημήτρης (Τάκης)  Κ. Πετρίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δράμας είναι ο Κώστας Αβραμίδης και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είναι ο Νίκος Τσουμπάκης. «Επιδιώκουμε την ανάδειξη περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου που θα συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειάς μας που εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, στην ανακούφιση των πολιτών, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα προωθεί μία νέα τύπου ανάπτυξη», έκανε γνωστό ο γιατρός-νευρολόγος από την Καβάλα Βασίλης Τραϊφόρος, δίνοντας έτσι το στίγμα του περιφερειακού συνδυασμού. Κατά την παρουσίαση των βασικών αρχών του συνδυασμού ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατάργηση των χωρικών αντιπεριφερειάρχων, αφού όπως είπε δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και επιπλέον η παρουσία τους δε συμβάλλει στην εμπέδωση της περιφερειακής συνείδησης. Ερωτώμενος σχετικά έκανε γνωστό ότι οι τοπικοί σύμβουλοι του κάθε νομού θα μπορούν να υποδέχονται, να επεξεργάζονται τα τοπικά προβλήματα και φυσικά να ενημερώνουν το περιφερειακό συμβούλιο. Περαιτέρω άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας λέγοντας ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ουραγός στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τα τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Επιπλέον χαρακτήρισε το περιφερειακό συμβούλιο ως ένα όργανο ανενεργό.  ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης είναι ο Αλέξανδρος Τσίγκας, επίκουρος καθηγητής, στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνική Σχολή. Να σημειωθεί ότι το 2012 ήμουν υποψήφιος βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ στην ΠΕ Ροδόπης.  Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης είναι ο Χρήστος Γκαρμπούνης, γιατρός-ορθοπαιδικός χειρουργός. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δούλεψε σαν επιμελητής στην Μ. Βρετανία. Είναι διευθυντής του Ορθοπαιδικού τμήματος της κλινικής "Ιπποκράτης" στην Καβάλα. Μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου είναι ο Δημήτρης (Τάκης)  Κ. Πετρίδης. Είναι πτυχιούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1973). Η επαγγελματική έδρα είναι στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αριστεράς και της 1ης Κεντρικής Επιτροπής αυτής. μέχρι το 1989. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης (1978-1982) και (1987-1988), πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης (1978-1980). Από το 2003 μέχρι σήμερα εκλέγεται ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε  Τμήμα Θράκης Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δράμας είναι ο Κώστας Αβραμίδης, δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 1995 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στη Δράμα. Από μικρή ηλικία ενεργοποιήθηκε στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και ως φοιτητής εντάχθηκε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Το 2010 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πόλη της Δράμας και  συμμετέχει ενεργά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του τόπου. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δραστηριοποιήθηκε στον Δήμο Παρανεστίου και διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου της προοδευτικής παράταξης «Νέος Δήμος-Ενωτική Πορεία». Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είναι ο Νίκος Τσουμπάκης, υπάλληλος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.  Δήμητρα Συμεωνίδου