Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ένας χρόνος από το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου



 


"Φεύγω. Ζήσαμε -η γενιά μου- μια συναρπαστική περιπέτεια, γνώρισα από κοντά τη φτώχεια, τους κατατρεγμούς, τη φρίκη. Αλλά σε διαλείμματα και τη χαρά. Και έβαλα το λιθαράκι μου στον αγώνα για το φως, το δίκαιο και την ανθρωπιά. Ένιωσα συντετριμμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου βουτηγμένο στη βία, το ψέμα και την ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες. Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γι' αυτόν τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος. Φεύγω, σας χαιρετώ όλους, και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους τής κάθε φορά αντίπερα όχθης, και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, γεια σας”

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!




Τα τελευταία γεγονότα της Υδρας, επανέφεραν στο προσκήνιο, ένα παλιό χιλιοειπωμένο ζήτημα-πρόβλημα, που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία-για μικρό όμως διάστημα- συνήθως οταν δημοσιεύονται στοιχεία φορολογικής συμπεριφοράς των διαφόρων κατηγοριών του ενεργού πληθυσμού, μέσα από τα οποία πάντοτε αποκαλύπτεται οτι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι ο μεγάλος τροφοδότης των εσόδων του ελληνικού κράτους. Οι κατά καιρούς αναφορές σε αριθμούς φοροδιαφευγόντων και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να αναπληρώσουν το ποσοστό του χρέους, είναι θέμα προς παραπέρα διερεύνηση.

 Πάντως είναι σίγουρο ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και η φοροκλοπή (Φ.Π.Α. κ.λ.π.) , αποτελεί εθνικό σπορ και εθνική "μαγκιά". Μια πέρα για πέρα αντικοινωνική συμπεριφορά (με την ανοχή των περισσοτέρων), που "αναπληρώνεται" από την πάγια δικαιολογία της σπατάλης των εσόδων, από ένα κράτος που εξυπηρετεί συνήθως τους "δικούς" του, ακόμη και μέσα από τις κοινωνικές "εκδηλώσεις" του -κάτι που εξάλλου είναι αλήθεια -δεν βοηθάει στην βελτίωση της αντίληψης ότι ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω, που ακούει στον γενικό τίτλο "τεχνίτης" (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ξυλουργός, χτίστης κ.λ.π.) που η φορολογική του συμπεριφορά είναι σαν το καρδιογράφημα ενός νεκρού. Και όχι μόνο αυτοί. Κοντεύεις να χαλάσεις φιλίες και να γίνεις αντιπαθής (ειδικά σε μικρά μέρη όπως το δικό μας), όταν ζητάς απόδειξη από φίλους εμπόρους. Οι δικαιολογίες πολλαπλές και αστείες, όταν μάλιστα αυτή η αρνηση συνισττά διπλή "κλοπή"....μια φορά απέναντι σε σένα τον καταναλωτή και μια απέναντι στο σύνολο.

Η "δικαιολογία" βέβαια για το που πηγαίνουν τα λεφτά και ότι τα τρώνε "τα λαμόγια" είναι εύκολη και συνήθως και λειτουργική, πείθοντας τις περισσότερες φορές, Ανήκει όλος αυτός ο κύκλος "σκέψης' στον ευρύτερο κύκλο της ελληνικής παθογένειας, όπου η συνεισφορά και η συλλογικότητα (ακόμη και ο ισχνά εμφανιζόμενος εθελοντισμός), καποιο ύποπτο κίνητρο κρύβουν από πίσω. Δύσκολα ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας φθάνει στο σημείο να σκεφθεί ότι, είτε το αποτσίγαρο του μπήξει στην άμμο, είτε ψεύτικη φορολογική δήλωση καταθέτει, ότι αυτές είναι πράξεις ενάντια σε όλους τους άλλους.

Μια συνηθισμένη δικαιολογία των χρόνων που είμουν νεώτερος ήταν η "τουρκοκρατία" και οι συνέπειες της, που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά του πρώην ραγιά. Ομως πέρα από το έωλο του πράγματος-παρά την διατήρηση ενός καχέκτυπου κοτζαμπασισμού στην ελληνική κοινωνία-δεν πείθει πλέον. Τώρα αντικρούομε το "μαζί τα φάγαμε" με το μαζί τα κλέβαμε, άλλος λίγο άλλος πολύ. 

Το δικό μας 1821 δεν αφησε πίσω του παρά μόνο εικονίσματα και "επετείους". Ο πατριωτισμός όμως έχει και άλλες παραμέτρους και δεν μπορεί να κρύβεται μόνο σε απαγγελίες και πανηγυρικούς.

Η Ελλάδα μπορεί να μην πεθαίνει ποτε....αλλά οι Ελληνες;

Σ.Σαρακενίδης

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η αναδιαπραγμάτευση και τα 11,5 δισ. ευρώ


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς
Η αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής πρέπει να υπηρετήσει το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οποιαδήποτε πρόταση διατήρησης των παθογενειών που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας συνιστά κάλεσμα για άλμα στο κενό. Αντίθετα, όρος εκ των ων ουκ άνευ για την εξυγίανση είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Το πρόγραμμα προσαρμογής αποδεικνύεται ότι δεν επιτυγχάνει τις στοχεύσεις του. Η ανάγκη για ριζική τροποποίησή του είναι αδήριτη, όμως οι πολιτικοί συσχετισμοί στην ΕΕ δε μας διευκολύνουν. Η εμμονή στο ίδιο μίγμα πολιτικής και η προσωρινή διακοπή της χρηματοδότησης από την τρόικα κάνει πραγματικό τον κίνδυνο διολίσθησης της χώρας σε χρεοκοπία. Αντικειμενικά δημιουργούνται ερωτήματα για το αν η γερμανική πολιτική ελίτ περιμένει την εκπόνηση της έκθεσης της τρόικα ή επιχειρεί να την επηρεάσει για την εξυπηρέτηση ενός πολιτικού σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πώς μπορεί να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση;
Εξαρχής είναι απαραίτητο να επικεντρωθεί στα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που αποτελούν δέσμευση από τη δανειακή σύμβαση και να μην εμπλακεί σε περίπλοκα ζητήματα που μπορούν να εξετασθούν σε καταλληλότερο χρόνο. Διότι αν ξεπεραστεί ο σκόπελος των 11,5 δισ. θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως το κούρεμα του χρέους προς τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ, κράτη ευρωζώνης) και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους των κρατών.
Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο να διεκδικηθούν ζητήματα όπως:
- Η αποκατάσταση ενός πλαισίου συνεννόησης στη βάση των πραγματικών στοιχείων και η έναρξη διαδικασιών αποτελεσματικότερου κοινού σχεδιασμού και παρακολούθησης του προγράμματος.
- Η μη λήψη περαιτέρω μέτρων για το 2012 με την επίκληση της ύφεσης.
- Η χρονική επιμήκυνση κατά δύο έτη του προγράμματος και η κάλυψη της αναγκαίας χρηματοδότησης χωρίς προσφυγή στα εθνικά κοινοβούλια. Η επιμήκυνση θα επιδράσει θετικά στην αντιμετώπιση της ύφεσης και θα δώσει χρόνο για την εφαρμογή πολιτικών μείωσης δαπανών που συνδέονται με διαφθορά και σπατάλη και αύξησης των εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Η αποδοχή δημιουργίας ενός καλαθιού μέτρων με δυνατότητα μεγαλύτερης επίδρασης στον προϋπολογισμό από το σημερινό προβλεπόμενο ποσό μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. και αύξησης των εσόδων κατά 5,6 δισ. Ετσι ώστε η ενδεχόμενη απόδοση μέτρων στη συγκέντρωση εσόδων να επιτρέψει τη μικρότερη μείωση των δαπανών και να αποφευχθεί η λήψη μέτρων σε βάρος των χαμηλών μισθών - συντάξεων και των αναγκαίων υποστηρίξεων κοινωνικού χαρακτήρα.
- Η συμφωνία να ψηφιστούν από το πακέτο το μέτρων μόνον εκείνα που θα αφορούν σε μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2013 αντίστοιχη με το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η επιλογή για τα επόμενα έτη των μέτρων να γίνει ανάλογα με τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων που θα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
- Η δέσμευση για συνδυασμό της μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού με ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης.
- Η άρση της πρόβλεψης του μνημονίου για ένταξη όλων των εσόδων κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους, που δεν επιτρέπει η όποια υπεραπόδοση των μέτρων να οδηγήσει σε διοχέτευση πόρων στην κοινωνική πολιτική και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της ανεργίας.
- Η δέσμευση για ταχύτατη προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης διαβουλεύσεων και έχοντας γνώση των νέων δεδομένων όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να καταθέσουν τη δική τους πρόταση. Αν υπάρξει δυστοκία θα κληθούμε να λάβουμε έκτακτες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η εθνική και κοινωνική συμφωνία για συντεταγμένη υποχώρηση - ανασύνταξη δυνάμεων είναι μονόδρομος.
Η χώρα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να κρατηθεί στην ευρωζώνη έως ότου ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις, είτε αυτές αφορούν την οικονομική και πολιτική ενοποίηση είτε την αρνητική δρομολόγηση της διάσπασης ή διάλυσης της ευρωζώνης.
Η χρεοκοπία, η οικονομική κατάρρευση και η γεωπολιτική περιδίνηση είναι απαγορευτικές για εξελίξεις προοδευτικού χαρακτήρα.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ευχές!








Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς Ξάνθης

εύχεται στους συμπολίτες μας Μουσουλμάνους, για την γιορτή

του sheker bairam      

                                  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

                                Bayraminiz kutlu olsun

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Δελτίο τύπου







Η ανάληψη δράσης από "μηχανοκίνητες ομάδες" και στην περιοχή μας με αφορμή τους παράνομους μετανάστες αλλά και με στοχοποίηση της μειονότητας, δεν είναι απλώς ανησυχητική. Είναι εγκληματική.

Τα όσα καταγγέλει ο δήμαρχος Τοπείρου αλλά και μεμονωμένα, προς το παρόν, περιστατικά, στο κέντρο της πόλης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Χρειάζεται αντίδραση τώρα. Προτού ακόμη πάρουν έκταση και ενισχύσουν φαινόμενα:

-"Κοινωνικού αυτοματισμού"

-Αμφισβήτησης της δυνατότητας του κράτους να προστατέψει   τους πολίτες του.

-Ανασφάλειας που ούτως ή άλλως γεννά η κρίση.

Η αστυνομία και οι αρχές να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά. Προτού επικρατήσει η αντίληψη περί συμψηφιστικής βίας, πρέπει η Πολιτεία να βγάλει τις "κουκούλες" από τους αυτόκλητους σωτήρες της (καθαρότητας της) φυλής, για να δουν όλοι τα πρόσωπα τους. Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα εν τη γενέσει του και κόβοντας ταυτόχρονα κάθε ομφάλιο λώρο, που μπορεί να συνδέει την δράση αυτών των ομάδων με την ενδεχόμενη ανοχή μελών του αστυνομικού σώματος.

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες ως τραμπούκικες, φασίζουσες και ρατσιστικές χωρίς "ναι μεν αλλά". Η κοινωνία μας πρέπει να είναι αταλάντευτα προσανατολισμένη στην δημοκρατία και ταυτόχρονα αντιρατσιστική, όχι επειδή το διακηρύσσει, αλλά επειδή το εφαρμόζει στην πράξη.

Η Ν.Ε. της Δημ.Αρ. Ξάνθης

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ο Ηρακλής Πουαρώ και η Π Α Ν Α Γ Ι Α Η ΔΗΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ!



 


Γιάννης Μεϊμάρογλου, 15/08/2012


Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter

Ο Ηρακλής Πουαρώ πετάχτηκε από τον ύπνο του!
Ο ήχος της καμπάνας τον κατατρόμαξε, λες και χτυπούσε μες το δωμάτιό του. Της Παναγίας, συλλογίστηκε... Και πρέπει να το θυμίζουν στους ανθρώπους μ’ αυτό το βάρβαρο τρόπο;
Από την άλλη, βέβαια, ευτυχώς! Έβλεπε έναν τρομακτικό εφιάλτη. Τον είχαν, λέει, στριμώξει κάτι νταγλαράδες με μαύρα και τον ταρακουνούσαν συθέμελα. «Από ποια χώρα είσαι ρε;»… Δεν είχε προλάβει να ψελλίσει «Από το Βέλγιο». Ευτυχώς... Θυμήθηκε ένα καφενείο στις Βρυξέλλες που έγραφε παλιά «Απαγορεύεται η είσοδος σε Έλληνες και σε σκύλους». Ανατρίχιασε. Λες να την πλήρωνε αυτός τώρα;
Καλά που τον είχε ξυπνήσει η καμπάνα. Θαύμα, αναφώνησε με ενθουσιασμό.
Η Παναγία τον είχε σώσει την τελευταία στιγμή!
Γι’ αυτό την αγαπούσαν, φαίνεται, τόσο πολύ οι Έλληνες.

Έφτιαξε λίγο γαλλικό καφέ -απαραίτητο για ν’ αρχίσει να σκέφτεται - και έκατσε στο τραπεζάκι της κουζινούλας.
Για μια ακόμα φορά διαπίστωνε πόσο περίεργος λαός ήταν οι Έλληνες.
Από τη μια, την αγαπούσαν την Παναγιά και ζητούσαν συνέχεια τη βοήθειά της -ιδιαίτερα όταν παρανομούσαν- κι από την άλλη, την έβριζαν πατόκορφα και με τον πιο αισχρό τρόπο -κι αυτήν και το γιό της- με το που θα τους τύχαινε κάποια αναποδιά!

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ μόνο διακοπές δεν έκανε στην Καλαμάτα...
Του άρεσε που βρισκόταν στον τόπο του, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός -και τι δεν είχε κάνει για να το πετύχει- αλλά ησυχία δεν είχε.
Μόλις είχε κλείσει το τηλέφωνο στον Δένδια. Του είχε ζητήσει να μην πειράξει καθόλου τους Αλβανούς! Επειδή τους είχε προσκαλέσει πριν από χρόνια ο ίδιος στην Ελλάδα, τους θεωρούσε λίγο σαν φιλοξενούμενούς του... Για τους άλλους, δεν του είπε τίποτα. Είχε πάρει ήδη τα μέτρα της η Χρυσή Αυγή...
Άλλο ήταν ωστόσο το πρόβλημά του. Πήγαινε πάνω-κάτω στο δωμάτιο, κάνοντας συνεχώς πρόβες. Πώς θα στεκόταν μπροστά της; Πώς θα της έσφιγγε το χέρι; Πολύ, για να φανεί φιλικός; Λίγο, να μην την πονέσει;
Ξανακοίταξε το εμπιστευτικό σημείωμα που του είχε στείλει ο Αβραμόπουλος.
"Γκούτεν μόργκεν", "Μπίτε σεν", "Άλες γκουτ", "Ντάνκε σεν".
Βάλε το χέρι σου Παναγίτσα μου να μη φάω καμιά σβουριχτή σφαλιάρα, ψιθύρισε ευλαβικά...

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ τα είχε πάντα καλά με την Παναγία και γενικά μ’ όλη την οικογένεια...  Ήταν πάντα εντάξει μαζί της. Όποιον του είχε στείλει, τον είχε ταχτοποιήσει αμέσως.
Κι η Παναγιά, όμως, του είχε ’ξηγηθεί καλά. Είχε βάλει μάλιστα και το Άγιο Πνεύμα να τον προικίσει με όλες αυτές τις αξεπέραστες πνευματικές ικανότητες!
Αλλά και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ, θαύμα δικό Της πρέπει να ’τανε. Θα το ξανάφτιαχνε αυτός απ’ την αρχή. Και θα γλύτωνε επιτέλους απ’ αυτό το «Μαζί σου Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα», που τον κυνήγαγε και στον ύπνο του ακόμα. Στ’ αυτιά του ηχούσε ήδη το «Εμπρός Βαγγέλη, η Ελλάδα όλη σε θέλει»!
Χαμογέλασε ευλαβικά. Άναψε το κεράκι του και σταυροκοπήθηκε -ίσα που χώραγε- μέσα στο εκκλησάκι που είχε γυριστεί το «Mama mia»!
Μήπως γι’ αυτό δεν είχε διαλέξει τη Σκόπελο για το Δεκαπενταύγουστο;

Ο ΑΛΕΞΗΣ δεν πίστευε στα θαύματα...
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφειλόταν σ’ αυτόν και μόνο σ’ αυτόν. Στην εξυπνάδα του, στην ομορφιά του, στη ρητορική του, στο θάρρος και την αποφασιστικότητά του.
Κανονικά θα έπρεπε να τον φωνάζουν CHE THE GREEK!
Ξαναπήρε το Spiegel στα χέρια του ικανοποιημένος. Οι Γερμαναράδες φαινόντουσαν άκαμπτοι, τους έβριζαν και τους εκβίαζαν απροκάλυπτα.
Σιγά μην τους έδιναν και επιμήκυνση...
Λίγο ακόμα και τα μωράκια του θα είχαν πατέρα πρωθυπουργό!
Σηκώθηκε βαριεστημένα να πάει στην περιφορά της εικόνας της Παναγίας.
Δεκαπενταύγουστος, βλέπεις, και οι κρητικοί Πασόκοι που ’χαν πλημμυρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συγχωρούσαν απιστίες... ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο!

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ τελείωνε το χριστιανικό διάγγελμά του...
Το καταλάβαινε και ο ίδιος ότι ...Χριστοδούλιζε ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, αλλά τι να κάνει; Ετοιμαζόντουσαν μερικοί να βεβηλώσουν τα όσια της ορθοδοξίας και του ελληνισμού!
Να φορολογήσουν την ιερή ακίνητη περιουσία, να ελέγξουν τα θεία οικονομικά της. Μέχρι και περικοπές στους μισθούς των κληρικών σχεδίαζαν!
Κοίταξε προς τα πάνω. Καλά τους έκανε η Παναγιά και τους βύθιζε όλο και πιο πολύ στην αμαρτωλή τους κρίση!

Ο ΦΩΤΗΣ ανακάθισε πιο αναπαυτικά και άναψε το έκτο -σε τρία λεπτά- τσιγάρο του. Του είχαν λείψει τα Τρίκαλα...
Καλά που γιόρταζε και καμιά Παναγία και μπορούσε να ξεκουραστεί και λίγο. Δεν είχε και ιδιαίτερες σχέσεις με την Παναγία, ο Φώτης. Όχι βέβαια και σαν τον Σημίτη, που δεν μπορούσε καλά-καλά να κάνει το σταυρό του, αλλά πάντως λίγα πράγματα...
Αν είχαμε φύγει καμιά δεκαριά χρόνια νωρίτερα, αντί να χαραμιζόμαστε με τους Τσιπραλαβάνους, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα τώρα, συλλογίστηκε.
Έστω κι έτσι, πάντως, ευχαριστημένος ένοιωθε. Δεν είχαν γίνει και λίγα τους τελευταίους μήνες...
Η αλήθεια είναι ότι είχε μπλέξει και με μερικούς μουρλούς, αλλά τα ’χει αυτά η πολιτική. Κι εδώ που τα λέμε, κι ο ίδιος δεν κόλλαγε.
Ήταν ...παλιά καραβάνα!

Η Παναγιά η Δημαριώτισσα είχε τα νεύρα της...
Όλοι μιλούσαν για την Παναγία της Τήνου και την Παναγία Σουμελά, για κείνη, τίποτα… Ακόμα και ο δρόμος που έμενε, Αγίου Κωνσταντίνου λεγόταν!
Κι όμως, είχε κάνει το μεγαλύτερο θαύμα που θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ η ανθρωπότητα.
Ε Ι Χ Ε    Β Α Λ Ε Ι    Τ Η Ν    Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α    Σ Τ Η Ν    Κ Υ Β Ε Ρ Ν Η Σ Η !
Κι ας λένε ότι κάθε θαύμα κρατάει 40 μέρες. Το δικό της κράταγε ήδη -και θα κράταγε- πολύ παραπάνω!
Ήταν η μόνη αριστερή Παναγία, και το χαιρόταν ιδιαιτέρως. Οι άλλες, οι δεξιές, είχανε βλέπεις συνηθίσει να κυβερνάνε...

Ο Πουαρώ βγήκε από τη «Μεταρρύθμιση» κάπως βιαστικά...
Οι κόρες του, η γυναίκα του κι η πεθερά του, τον είχαν πρήξει από ώρα για να πάνε στη θάλασσα. Είπε να τις αρχίσει στα… γαλλικά με θρησκευτικό περιεχόμενο -συμπεριλαμβανομένης και της εορτάζουσας- αλλά, μέρα που ’ταν, συγκρατήθηκε!












 
   
 
   
 

 

 

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ο Ξένιος Ζεύς δεν μένει πια εδω!









Κάποιο διαστροφικό μυαλό μανδαρίνου-επιφορτισμένου για ανάλογες ονομασίες,το "κλέψαμε" το "σπορ" απο τους Αμερικάνους-σκέφτηκε να ονομάσει έτσι μια επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας,  που "οργάνωσε"ο πολύς κ. Δένδιας-άραγε πριν ή μετά την σύλληψη του νεαρού Πακιστανού, ύποπτου για την κακοποίηση της κοπέλλας στην Σύρο;-να μαζέψει έτσι κάπου 1000 ανθρώπους-αραγε σε τι πσοστό των παράνομων μεταναστών αντιστοιχούν;-και με υφος ανθρώπου που μόλις γύρισε από μνημόσυνο κάποιου τύπου που ελάχιστα γνώριζε-κάπως έτσι ήταν στην τηλεόραση-προσπάθησε να δικαιολογήσει,γιατί το χαλί αυτήν την φορά, κάτω από το οποίο θα κρύψει τα σκουπίδια της αυτή η έρμη χώρα, είναι η Θράκη. 

Γιατί άραγε; Η δικαιολογία ότι φέτος αντι 3500 φοιτητές για τις σχολές αστυφυλάκων θα είναι μόνο 800 (οι 300 των οποίων στις σχολές της Θράκης), δεν δικαιολογεί αυτήν την κίνηση. Η περιφρόνηση προς τις τοπικές αρχές (μην γελάτε, έτσι δεν τις λέμε;) κρύβει μια υποβόσκουσα γνώση της ανικανότητας τους να χειριστούν οποιοδήποτε θέμα; 'Η υπέθεσε (και σωστά) ότι έτσι κι αλλιώς με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσαν, συνεπικουρούμενες και από μια ντόπια κοινωνία, που τα φοβικά της σύνδρομα και η όποια "εγρήγορση" της μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις εκδηλώνεται και ΠΟΤΕ όταν πάνω από το κεφάλι της πετάνε γύπες που ψάχνουν ψοφίμια. Τότε έχει αντανακλαστικά νεκρού. Και σ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αναλαμβάνουν οι "σεβασμιώτατοι", οι οποίοι αφού βάλουν στην "γραμμή" τις τοπικές "αρχές" μεταφέρουν τον άμβωνα τους στις πλατείες και αναπολούν στιγμές βυζαντινού μεγαλείου. Αυτήν την φορά βοήθησαν και οι ντόπιες δυνάμεις των νοσταλγών ενός παρελθόντος που σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολιτικοί τους πρόγονοι χρησιμοποιούσαν "τελικές λύσεις" με την βοήθεια του cyclon.

Ομως επειδή τα πράγματα είναι σοβαρά και τέτοιες "λύσεις" (τύπου Δένδια) μόνο σε σπασμωδικές κινήσεις και αντιδράσεις οδηγούν, τίποτα δεν αποκλείει να έχουμε και συμφέροντα από πίσω, που θα εκδηλωθούν με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, cattering, καθαρισμού και δεν συμμαζεύεται, γιατί το "κρατος" δεν είναι σε θέση ούτε να φυλάξει, ούτε να ταίσει, ούτε και να καθαρίζει αυτούς τους ανθρώπους, που θα μαντρώσει μέσα στις αστυνομικές σχολές. Εχουμε να δούμε "απ ευθείας αναθέσεις" ουκ ολίγες.Ο ελεγκτής του μέλλοντος δεν θα είναι άνεργος σίγουρα. 

Και έτσι το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια, ακόμη μια φορά θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλλένδες, γιατί αυγουστιάτικα ποιος να κάτσει τώρα και να κάνει σχέδια μακρόπνοα ή να δει τι κάνουν οι ευρωπαίοι  στις δικές τους χώρες.Ακόμη και οι συνοριοφύλακες διαμαρτύρονται που τους έστειλαν στα σύνορα. Νόμιζαν ότι αυτά είναι κάπου στο ...Κολωνάκι.

Ο κουρνιαχτός θα κάτσει σε λίγες μέρες, οι γραφίδες της περιοχής θα στραφούν σε άλλα θεματα, οι σχολιαστές θα συνεχίσουν τα μπάνια (που μερικοί τα διέκοψαν) , η ψυχραιμία πρέπει να πρυτανεύσει (κακή λέξη αυτή , αλλά δεν είμαι καλός στο να βρίσκω άλλες λέξεις) και να δούμε το ζήτημα συνολικά. Οι αποθήκες ανθρώπων δεν είναι η λύση. Ακόμη ούτε και η συνεχής επίκληση του Δουβλίνου ΙΙ (που είναι μια σοβαρή αιτία του φαινομένου, αλλά οχι η κύρια). Χρειάζονται πρωτοβουλίες και διεθνείς και στο εσωτερικό, εφαρμογή των διεθνών κανόνων δικαίου και του ΟΗΕ. Ενα σχέδιο-επί τέλους- που να αγκαλιάζει συνολικά το πρόβλημα.

Και να επαναφέρουμε τον Ξένιο Δία στην πατρίδα του.

Σ.Σαρακενίδης



Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ








Ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, με σπασμωδικές κινήσεις, σοβαρά προβλήματα. Τέτοιες σπασμωδικές και αυθαίρετες ενέργειες προκαλούν "παρεμβάσεις"εξωθεσμικών παραγόντων και ανοίγουν τον δρόμο σε όσους εκμεταλλεύονται και επενδύουν στα φοβικά σύνδρομα μέρους των κατοίκων της περιοχής μας.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όσοι συνευθύνονται στο σχεδιασμό της εν κρυπτώ μεταφοράς παράνομων μεταναστών στις σχολές αστυφυλάκων Ξάνθης και Κομοτηνής, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα.

Με ποια χωροταξικά και ουσιαστικά κριτήρια επιλέγονται οι χώροι φύλαξης μεταναστών, ώστε να επιδιώκεται η συναίνεση ή τουλάχιστον η ανοχή των τοπικών κοινωνιών, αποτρέποντας την εκμετάλλευση του εκρηκτικού μεταναστευτικού προβλήματος ;

Είναι πολιτικά αποδεκτό και χρήσιμο να αγνοούνται προκλητικά οι τοπικές αρχές ; Και αν ακόμα “διευκολύνεται” προσωρινά η υλοποίηση “επιχειρησιακών σχεδίων” με κινήσεις αιφνιδιασμού, ποιος τελικά βγαίνει κερδισμένος ;

Προς τι οι εκ των υστέρων διαρροές ή διαβεβαιώσεις για την προσωρινότητα των μέτρων και την αδιατάραχτη συνέχιση της λειτουργίας των σχολών αστυφυλάκων όταν έχουν φροντίσει για τη διάχυση της δυσπιστίας και της καχυποψίας ;

Έως ότου να πείσουν τους πολίτες για την ορθότητα των επιλογών τους μένουν εκτεθειμένοι και οφείλουν να επανεξετάσουν το θέμα και να ζητήσουν μια γενναιόδωρη συγγνώμη.

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, να απαιτήσουν συντονισμένα, διαφανή και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την παράνομη μετανάστευση, γνωρίζοντας ότι όσο αυτά διαιωνίζονται, “οι αυτόκλητοι προστάτες μας” θα κάνουν όλο και πιο εμφανή την παρουσία τους και στην περιοχή μας.


8 Αυγούστου 2012

Νομαρχιακές επιτροπές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου
Της Δημοκρατικής Αριστεράς


Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Δελτίο τύπου




Να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Συνεταιριστικής Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας (ΣΕΚΑΠ) μέχρι την εξεύρεση επενδυτή


Χθες στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή, ο βουλευτής του κόμματος κ. Πάρις Μουτσινάς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία σήμερα, τόνισαν ότι είναι μια υγιής επιχείρηση και είναι εξασφαλισμένη η διάθεση των προϊόντων στο εσωτερικό και εξωτερικό, και επιπλέον ότι, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, λειτουργεί με δύο βάρδιες παραγωγής και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι, μαζί με τη ΣΕΚΕ, η οποία κατέχει το 31% των μετοχών της επιχείρησης, να συμβάλουν στη συνέχιση της πλήρους λειτουργίας της, ζητώντας τη συμβολή της κυβέρνησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, από την οποία πάσχουν όλες άλλωστε οι ελληνικές επιχειρήσεις. Οι εξελίξεις στην ΑΤΕ, όμως, τους έχουν θορυβήσει και ζητούν την παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φ. Κουβέλη στον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργία της βιομηχανίας. μέχρις ότου οι διαδικασίες του διαγωνισμού αναδείξουν τον νέο επενδυτή.

Ο βουλευτής άκουσε με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τη συμβολή της εταιρείας στην εθνική οικονομία. Να σημειωθεί ότι η ΣΕΚΑΠ στηρίζει χιλιάδες νοικοκυριά καπνοπαραγωγών παράγοντας ανταγωνιστικά προϊόντα. Δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα αρμοδίως και με κάθε θεμιτό τρόπο και θα πιέσει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που ξεπερνούν δημιουργικά τα στενά συντεχνιακά αιτήματα.

Οι μέτοχοι και η Διοίκηση της ΣΕΚΑΠ οφείλουν –με τη συμβολή και των εργαζομένων– να εξαντλήσουν την όποια ευθύνη τους για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της λύσης για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το μείζον, σήμερα, για τη Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.