Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο μεγάλος απών-παρών.








Χθές το βράδυ, μια δύσκολη ώρα για τον τόπο μας, έδιωξε από την ζωή έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο, καλλιτέχνη, κινηματογραφιστή, ποιητή και αριστερό. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βγήκε από το πλάνο μέ έναν τρόπο άδικο, τραγικό και απροσδόκητο. Η απώλεια δεν αφορά μόνο τους φίλους του κινηματογράφου του, που είναι πολλοί σε όλον τόν κόσμο, αλλά και όλους τους ευαίσθητους και σκεφτόμενους ανθρώπους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα , είναι να καταθέσουμε την λύπη μας και να προσπαθήσουμε να ξαναπερπατήσουμε με συνοδεία το μεγάλο έργο του, που ας είναι αφορμή αυτή η τραγική στιγμή να αποκτήσει και καινούριους φίλους. 


Σ.Σαρ.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πρόσκληση μελών και φίλων της Δημοκρατικής Αριστεράς




ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΞΑΝΘΗΣ
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 54-56
Τηλ: 2541065128 begin_of_the_skype_highlighting            2541065128      end_of_the_skype_highlighting 
www.dimarxanthis.blogspot.com


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, στις 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «ΟΡΦΕΑΣ» συζήτηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς με τη συμμετοχή του Βασίλη Τραϊφόρου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή όχι μόνο για τα μέλη και τους φίλους της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και για κάθε πολίτη, που ενδιαφέρεται να ακούσει και να συζητήσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς στη δύσκολη συγκυρία, που βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες.


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μια ανηφόρα για καλούς οδοιπόρους.





Η Δημοκρατική Αριστερά, νέο κόμμα, χωρίς εκλογική επιβεβαίωση μέχρι τώρα, έχει να επιδείξει μόνο δημοσκοπικές ¨επιτυχίες", που τελευταία μάλιστα την ανεβάζουν σε υψηλά για την εποχή-που λένε και οι μετεωρολόγοι-επίπεδα. Η εποχή όμως διακρίνεται για την ξηρασία της και την ακινησία της. Οι αντικυκλώνες που κάποτε έρχονταν από την δύση σταμάτησαν κι αυτοί. Τώρα μόνο τα θλιβερά ταμ ταμ των χρηματοπιστωτικών κανιβάλλων αντηχούν καθημερινά, άλλοτε σε έντονο ρυθμό και άλλοτε σε funeral εκδοχή. Παρ όλα αυτά , μια που οι θεσμικές λειτουργίες είναι ακόμη σε χρήση-ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε-και μια απ αυτές πλέον είναι και η οιονεί λειτουργούσα δημοσκόπηση, έχει αρχίσει στα ενδότερα της κοινωνίας μια αναταραχή, σαν το γουργουρητό της κοιλιάς πρίν από την επίσκεψη στην τουαλέττα. Οι στερεότυπες εκφράσεις που κυριαρχούν στο ελληνικό δημοσιογραφικό στερέωμα, αυτά τα γουργουρητά τα διατυπώνουν συνήθως ως μετακινήσεις ψηφοφόρων.


 Ως γνωστόν στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι είναι ιδιοκτησία των κομμάτων-πολλοί είναι-και για να μετακινηθούν-σαν το βουνό όταν αντιληφθεί κάποιον Μωάμεθ-τρέχουν προς αναζήτηση άλλων πολιτειών, σαγηνευμένοι από "καθαρό λόγο", "καθαρά χέρια" και ότι άλλο καθαρό κυκλοφορεί ή νομίζουν ότι κυκλοφορεί στην πολιτική αγορά. Μεταφέροντας όμως όλη την προηγούμενη νοοτροπία τους, των δικαιωμάτων για μας και των υποχρεώσεων για τους άλλους. Είναι τόσο κλασσικό αυτό, σαν την περίφημη ελληνική μύτη στην μυθολογία της ελληνικής ομορφιάς.


 Φαίνεται πως δεν μπήκαμε ως πολίτες ακόμη για τα καλά στο νόημα της ευθύνης που αναλαμβάνουμε όταν πηγαίνουμε στην κάλπη. Μέχρι τώρα κυριαρχούσε η λογική "του δικού μας παιδιού", του "έχουμε υποχρέωση" λόγω κάποιου διορισμού, ή ακόμη για την μνήμη του πατέρα ή του παππού που έπεσε στον Γράμμο, είτε στα πεδινά του, είτε στα ορεινά του. Ολο αυτό το θεατρικό δρώμενο φαίνεται πως έπεσε ηρωικά κι αυτό, μαζί με την ψευτοανάπτυξη, τους διορισμούς, την ποδοσφαιρική χροιά των εκλογών και τους πολιτικούς-αστέρες.


Μπήκαμε στο αστερισμό του "καθαρού" και "έντιμου". Χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι εκπέμπει η ΔημΑρ και γι αυτό, όχι μόνο δημοσκοπικά και αλλά και στην πραγματική ζωή,  πολλοί άρχισαν να την ερωτεύονται, καθένας για τους δικούς του λόγους. Είναι ένας έρωτας από συμφέρον; Είναι αυτό που λένε "από την πρώτη ματιά"; Η είναι μια προσπάθεια να τακτοποιηθούμε τέλος πάντων, πέρασαν και τα χρόνια; Οτι και αν είναι, σημασία ίσως έχει ότι συμβαίνει και οι ευθύνες αυτού του χώρου αυξάνονται περισσότερο από την κλασσική διατύπωση "αριστερά της ευθύνης". Πρέπει να αρχίσει να αφηγείται (εδώ ταιριάζει αυτό), ότι η ζωή μαζί της δεν θα είναι τόσο ρόδινη. Θα έχει σκαμπανεβάσματα, θα έχει υποχρεώσεις και πάλι υποχρεώσεις, θα έχει αλληλεγγύη, συνειδητοποίηση του τι σημαίνει πολίτης, τι σημαίνει ισονομία, τι σημαίνει επί τέλους "να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο". Για να μην έχουμε μετά βροχή από έκπληκτους.


Οι πολίτες-ψηφοφόροι πρέπει να αντιληφθούν οτι "οι μέρες κρασιού και λουλουδιών" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εχουμε μπροστά μας ανακατατάξεις και αναδιατάξεις των αναγκών και των προσδοκιών μας και γιατί όχι, μια ευκαιρία για ποιοτικώτερη επανένταξη μας στην ζωή. Η πολιτική έχει τα "συγκεκριμένα" τηςμέτρα, τις "κοκκινες γραμμές"της,αλλά έχει και την υποχρέωση να δείχνει στους ανθρώπους τον ανάλογο με την εποχή δρόμο. Και να το κάνει με προσήλωση, σαφήνεια και ευθύνη.
Τίποτα δεν είναι εύκολο σ αυτήν την πορεία, αλλά και τίποτα ακατόρθωτο. Δεν χρειάζεται να δείχνεις τον δρόμο, πρέπει να τον περπατάς μαζί με όλους.


Σ.Σαρακενίδης

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την έρευνα σε καταθέσεις βουλευτών στο εξωτερικό και τη δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα



E-mailΕκτύπωσηPDF
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, κατέθεσαν δήλωση μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, με την οποία παρέχουν το δικαίωμα να ερευνηθεί αν υπάρχουν καταθέσεις βουλευτών στην Ελβετία.
    Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, προτείνουν, επίσης, να υποχρεωθούν όλοι οι βουλευτές να παράσχουν εξουσιοδότηση για έρευνα κάθε περιουσιακού στοιχείου στην οποιαδήποτε χώρα.     Επισημαίνουν ότι η πολιτική διαφάνεια είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.
            Ταυτόχρονα η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει :

•    Δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Την ώρα που η κοινωνία στενάζει δεν μπορεί να μοιράζει η πολιτεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των κομμάτων
•    Να μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική αποζημίωση, όπως έχει συμβεί με τους μισθούς όλων όσοι πληρώνονται από το δημόσιο.
•    Οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.
•    Να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα αποζημίωσης από τη συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλή

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ας είναι το 2012 μια νέα αρχή.







Η οργάνωση Ξάνθης της Δημοκρατικής Αριστεράς εύχεται σε όλες και όλους, το 2012 να είναι η χρονιά των ευνοϊκών για τον τόπο μας εξελίξεων, η χρονιά που θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο και μαζί μ' αυτό και νοσηρές νοοτροπίες που καθήλωσαν δεκαετίες τώρα την χώρα μας και εμπόδισαν την εξέλιξη της και την δίκαιη και ισόνομη αντιμετώπιση όλων των κατοίκων της. 

Ελπίζουμε με κοινούς αγώνες , αλλά και με εσωτερική προσπάθεια να αλλάξουμε όλοι προς το καλύτερο και να αντιμετωπίζουμε πλέον το μέλλον-ειδικά οι νέες γενιές-με αισιοδοξία και ελπίδα. Το αξίζουμε και το δικαιούμαστε.