Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ






Κίνηση με προοδευτικό περιεχόμενο που αξίζει να στηριχτεί


Σε ρεπορτάζ του τοπικού τύπου έγινε αναφορά για τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αβδήρων να επανεξετάσει το καθεστώς υδροδότησης και να το αντιστοιχίσει με τα πραγματικά δεδομένα των δημοτικών τελών που πρέπει να καταβάλλουν οι δημότες του.
Σημαντική και σοβαρή προσπάθεια. Αν μάλιστα καταστεί και αποτελεσματική σε ικανοποιητικό βαθμό και με βάση τα οφέλη που θα προκύψουν μπορέσει να προχωρήσει με πιο ορθολογικό τρόπο σε πιο δίκαιη κατανομή των βαρών, θα έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Εκτός των άλλων ίσως λειτουργήσει πιλοτικά και για περισσότερους ΟΤΑ.

Πιστεύουμε ότι σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η χώρα μας και που δεν είναι μόνο οικονομική, παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις.

Πρώτον, έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα χωρίς να καταφεύγουν σε οριζόντιες αυξήσεις που θα πλήρωναν μόνο οι συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες. Γιατί καμία αύξηση δεν τρομάζει αυτόν που κλέβει το νερό ή αποκρύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου του.

Δεύτερον και πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας, ενισχύει το αίσθημα δικαιοσύνης, βελτιώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Διοίκησης. Επιβραβεύει την υπευθυνότητα και τη νομιμότητα, περιορίζει τη λογική της καθημερινής παραβατικότητας. Είτε αυτή είναι προϊόν “αδυναμίας”, είτε επίδειξης “μαγκιάς”.

Τρίτον, περιφρουρεί το Δημόσιο χώρο. Ενισχύει την αντίληψη ότι το συμφέρον του πολίτη δεν περιορίζεται σε ό,τι βρίσκεται εντός της περίφραξης του οικοπέδου του.

Η κίνηση αυτή του Δήμου Αβδήρων προβάλει στο δημόσιο χώρο όλα αυτά που όλοι γνωρίζουμε, σχολιάζουμε μεταξύ μας, πολλές φορές μάλιστα τα διηγούμαστε και ως κατορθώματα, αλλά σπάνια κάνουμε κάτι πρακτικό να τα αποτρέψουμε.

Βέβαια, για όλα αυτά τα φαιδρά και τραγικά που διαπιστώθηκαν ήδη και τα πολύ περισσότερα που θα έρθουν στην επιφάνεια αν συνεχιστεί μέχρι τέλους η προσπάθεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών είναι. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις όχι μόνο ανέχθηκε αλλά ενθάρρυνε και καθοδήγησε παρόμοια φαινόμενα, πλέκοντας τον ιστό των πελατειακών σχέσεων. Και όλα αυτά αφορούν – σε διαφορετικό βαθμό ίσως κατά περίπτωση – συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις. Ώσπου φτάσαμε στον τέλειο φαύλο κύκλο, δηλαδή στον πάτο. Κάποιοι κάνουν πως δεν βλέπουν, κάποιοι ίσως θέλουν και δεν τολμούν και κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν … το σύστημα.

Όλα αυτά είναι πια κοινός τόπος. Το θέμα δεν είναι κυρίως νομικό και αστυνομικό, να βρεθούν δηλαδή οι παραβάτες και να τιμωρηθούν. Και αυτό βέβαια πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα. Να διαπαιδαγωγηθεί ο πολίτης ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά και να ξέρει ότι ενίοτε υπάρχουν και συνέπειες σε πράξεις ή παραλείψεις του. Τότε μπορεί και πιο απαιτητικός να είναι απέναντι στη Διοίκηση και η διοίκηση να τον σέβεται πραγματικά. 

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε παρά να δούμε με θετική ματιά τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής Αβδήρων. Αν συναινεί και η αντιπολίτευση τόσο το καλύτερο. Ευτυχώς προς το παρόν δεν ακούστηκαν – ή δεν υπέπεσαν στη δική μας αντίληψη – οι συνήθεις κραυγές περί φορομπηχτικής πολιτικής και άλλων δαιμονίων. Γιατί στην ουσία της και επί της αρχής αποτελεί μια κίνηση με βαθύ προοδευτικό περιεχόμενο και αξίζει κάθε στήριξη. Και κάποια στιγμή, όχι στο μακρινό μέλλον, να ελπίζουμε ότι τα δημοτικά τέλη θα γίνουν πιο ανταποδοτικά, οι πολίτες πιο υπεύθυνοι και η διοίκηση πιο αποτελεσματική και δίκαιη.

21/12/12011

Δημοκρατική Αριστερά Ξάνθης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου