Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την εγκατάσταση μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών

E-mail Εκτύπωση PDF
Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας δεν μπορεί να αντικαθίσταται ή και να υποκαθίσταται από επιλογές μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων, όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους «συμπαραστάτες» τους και χθες στον Άγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς «σωτήρες».
Η εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής Σχολής είναι μια εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου.
Το πανεπιστημιακό άσυλο από θεσμός που εγγυάται την ανάπτυξη της γνώσης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, μετατρέπεται σε χώρο υποτιθέμενης προστασίας οποιασδήποτε κοινωνικής ή πολιτικής ομάδας επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει κάποιο αίτημα.
Καλούμε τα κόμματα, τις πολιτικές νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις να επιδείξουν  τη σοβαρότητα που απαιτεί το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης και να αποφεύγουν κινήσεις εντυπωσιασμού που οδηγούν σε περιθωριοποίηση τα μεταναστευτικά αιτήματα και σε απαξίωση την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου.

6 σχόλια:

  1. Aπό σήμερα, θα μπορεί ο
    "κύριος πρύτανης", αυτός ο Pelegrini - πώς τον λένε - να διοικήσει επιτέλους τη σχολή του για να βγουν από κει αυτοί που θα κληθούν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πελατών τους. Ξέρετε, οι Κούγιες του μέλλοντός μας.

    Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενημερώνει στο Νταβός το πρωτοποριακό project με τίτλο "Outsourcing the well fare state, the case of Kapa Research" ενώ δηλώνει στα "ελληνικά" του:

    'Πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα... να προωθήσουμε το μέλλον του... κοινωνικό κράτος...'

    Πληροφορίες πως η MRB θα ζητήσει να πάρει την εργολαβία για την απόδοση των πολυτεκνικών επιδομάτων ελέγχονται..

    Επίσης είναι κακεντρεχείς όσοι πιστεύουν πως το να κατουράς στην αυλή ενός κτιρίου που στους πάνω κλειδαμπαρωμένους ορόφους του φιλοξενεί πίνακες του Γαλλικού Μπαρόκ είναι το ίδιο με το να κατουράς στο προαύλιο της Νομικής. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι και προφανώς δεν έχουν κατουρήσει ποτέ 10 μετρά κάτω από πίνακες Γαλλικού Μπαρόκ και άρα δε μπορούν να εκτιμήσουν την εμπειρία.

    Ο Pelegrini όταν χάσει τις πρυτανικές εκλογές θα ανοίξει σχολή διαπραγματευτών της ΕΛΑΣ. Τουλάχιστον αυτός δεν έιπε "πέτα την ρε αν είσαι άντρας" όπως οι άλλοι στον Σορίν Ματέι - δεν άσκησε πίεση, τους άφησε να κατουράνε το όμορφο γιαπί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο για τη φοβερή αυτή εξίσωση που επιχειρεί η Δημοκρατική Αριστερά μεταξύ στενόμυαλων "συμπαραστατών" και αυτόκλητων ακροδεξιών "σωτήρων" τί να πει κανείς?

    Μετά φταίμε εμείς οι εκτός των τειχών που εξισώνουμε τη Δημοκρατική Αριστερά με το ΠΑΣΟΚ?

    Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής. Απλώς η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται είναι απάνθρωπη. Τί ακριβώς αντιπροτείνετε εσείς αντί για "κινήσεις εντυπωσιασμού", επερωτήσεις στο κοινοβούλιο?

    Κάθε πράξη ακτιβισμού στη σημερινή κοινωνία εγείρει συντηρητικά αντανακλαστικά στις πλειοψηφίες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί (και έχετε σοβαρότατες ευθύνες για το ό,τι έχουν διαμορφωθεί έτσι). Διαφωνείτε συμπερασματικά με κάθε ακτιβιστική ενέργεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα δημιουργείται σύγχιση όταν μπλέκουμε το συναίσθημα με την πραγματικότητα, που δυστυχώς δεν διαμορφώνεται από το συναίσθημα μόνο. Εχουμε μια κατάσταση στην Ελλάδα με πλήθος μετανάστες που δεν ξέρουμε (και οι καλοπροαίρετοι) πως να τους αντιμετωπίσουμε. Η μεταναστατευτική πολιτική κάθε χώρας πάντα είχε μια απάνθρωπη πλευρά, ακόμη και σε περιπτώσεις που τους είχε αμεσα ανάγκη. Εξ άλλου το ίδιο το πρόβλημα μπορεί να χαρακτηρισθεί απάνθρωπο, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια αμηχανία. Εκεί πάνω παίζουν παιχνίδι όλα τα φοβικά σύνδρομα του κόσμου που έχουν διαμορφωυεί ¨ανωθεν" τις περισσότερες φορες, αλλά έχουν και μια βάση που δεν μπορούμε να την αρνηθούμε. Τι αφήνει πίσω της τελικά αυτή η ενέργεια? Αύξηση της ξενοφοβίας (που τώρα βλέπει να παίρνει το "προβλημα" και "πολιτικά" χαρακτηριστικά), ενίσχυση των ακροδεξιών φωνών
    και αδιέξοδο. Η Εξίσωση της Δ.Α. με το ΠΑΣΟΚ είναι μια πρωτοβαθμιας αφέλειας εξίσωση που δεν απανταει σε κανένα ερώτημα. Το να ψάχνει κανείς να βρεί ανοίγματα και αποχρώσεις ανάμεσα στο μαυρο και το άσπρο δεν σημαίνει οτι ταυτίζεται με κάποιο από τα 2 χρώματα (με το μαυρο σίγουρα), αλλά προσπαθεί να ισόρροπήσει πάνω στο στενό πεδίο της πραγματικότητας και να βρει λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Στο συγκεκριμμένο πρόβλημα πάντως η λύση δεν είανι ο ακτιβισμός γιατί εξισώνει ανόμοιες καταστάσεις και συμπαρασύρει σαν χιονοστοιβάδα δικαιους και "αδικους". Καμμια φορά οδηγεί τον κόσμο να χάνει ακόμη και ορισμένες βασικές τους αρχές, που είναι η αλληλεγγύη και η συμπόνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η Εξίσωση της Δ.Α. με το ΠΑΣΟΚ είναι μια πρωτοβαθμιας αφέλειας εξίσωση που δεν απανταει σε κανένα ερώτημα"

    ...όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους «συμπαραστάτες» τους και χθες στον Άγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς «σωτήρες»...

    Ενώ αυτή η εξίσωση είναι "δευτεροβάθμιας" αφέλειας? Για το ζήτημα της Νομικής και το τί έγινε, επιφυλάσσομαι να γράψω μια συνολική άποψη κάπου, στην οποία φυσικά θα λινκάρω και από δω. Επιμένω πως η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς (απέναντι στο συγκεκριμένο γεγονός και όχι γενικά στο μεταναστευτικό) είναι λανθασμένη και κυρίως άδικη απέναντι σε αυτούς που στηρίζουν την απεργία πείνας έμπρακτα. Δε μπορούμε πάντα να κρίνουμε μια ενέργεια από το τί αφήνει πίσω της κυρίως όταν η μόνη εικόνα που έχουμε για το τι πράγματι αφήνει προέρχεται από τα παράθυρα (και τα μικρόφωνα) των ΜΜΕ.

    Αυτό όμως που με ενόχλησε προσωπικά στις ανακοινώσεις και τις θέσεις αυτού του πολιτικού χώρου - είτε σε αυτή τη συγκεκριμένη ανακοίνωση είτε σε κείμενα που αναρτήθηκαν σε φιλικά προς το χώρο αυτό blogs - είναι οι επιθέσεις, πολλές φορές προσωπικές, εναντίον ανθρώπων όπως ο Νίκος Γιαννόπουλος που έχει παίξει το κεφάλι του κορώνα γράμματα δεκάδες φορές για να προστατεύσει εκατοντάδες ανθρώπους. Η εξίσωση τέτοιων ανθρώπων με τις ακροδεξιές "επιτροπές κατοίκων" του Αγίου Παντελεήμονα, ακόμα και η αναφορά του στην ίδια πρόταση, είναι απαράδεκτη. Όπως απαράδεκτος είναι και ο χαρακτηρισμός "γελοίος" που του αποδίδεται στην "Αριστερή Στρουθοκάμηλο", στην οποία τον μέμφονται επειδή συμμετείχε στις κινήσεις για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων της 17Ν.

    (Τα υπόλοιπα σε άρθρο σε κάποιo blog στο οποίο θα linkάρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης, και κλείνω με αυτό για να μην κουράζω με σεντόνια, σήμερα στο κέντρο της Αθήνας έχει πορείες και εκδηλώσεις η Χρυσή Αυγή για την επέτειο των Ιμίων. Και ξέρετε ποιοι θα προφυλάξουν αυτούς τους ανθρώπους και θα περιφρουρήσουν το κτίριο στο οποίο κάνουν απεργία πείνας? Οι στενόμυαλοι συμπαραστάτες, οι αφελείς και οι γελοίοι. Οι Χατζησωκράτηδες και οι Ψαριανοί θα είναι σπίτι τους. Μήπως και οι αντιδιαδηλώσεις απέναντι στους φασίστες είναι ακτιβισμός που ξυπνάει τα συντηρητικά ένστικτα?

    Είναι εύκολο - και βάζω και τον εαυτό μου μέσα - να βρίσκεις λάθη και να κριτικάρεις ανθρώπους που κάνουν δεκάδες πράγματα στο δρόμο στα πλαίσια πολιτικών πράξεων, όταν εσύ δεν κάνεις τίποτα και απλώς γράφεις προσεκτικές ανακοινώσεις διατηρώντας πολιτικές ισορροπίες. Δυστυχώς αυτός ο πολιτικός χώρος που εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά - γεμάτος αξιόλογους ανθρώπους κατά κανόνα - πέφτει πολύ συχνά σε αυτήν την παγίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://thestrawbroom.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    Μια συνολική τοποθέτηση στο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή